Kwikstaartplein 3
2352 HS Leiderdorp
praktijk071 – 589 77 73
spoed071 – 202 03 04
info@verloskundigenleiderdorp.nl

Zwangerschapskwaaltjes

Bandenpijn

Je baarmoeder wordt op haar plek gehouden door banden in je buik. Doordat je baarmoeder zo hard groeit, rekken deze banden op. Dit kan voor pijn zorgen, maar is niet schadelijk voor jou of de baby.
Tip:
Rust en warmte helpen tegen bandenpijn. Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en het niet te overvragen.

Dikke voeten

De zwangerschapshormonen en het gewicht van je baarmoeder en baby zorgen ervoor dat het bloed minder gemakkelijk uit je benen terug naar je hart kan stromen. Dit kun je zien doordat je voeten aan het einde van de dag wat dik zijn. Bij warm weer en tegen het einde van de zwangerschap heb je daar het meeste last van.
Tip:
Draag platte schoenen met een goed voetbed. Eventueel kunnen knie-steunkousen helpen. Je kunt de circulatie stimuleren door je benen te masseren en je voeten omhoog te houden.

Harde buiken

Je baarmoeder is een spier die als je niet zwanger bent ongeveer zo groot is als je hand. Maar op het einde van de zwangerschap is ze zo groot dat ze helemaal tegen je ribben aandrukt. Er wordt dan dus veel van je baarmoeder gevraagd. Het is daarom heel normaal als zij af en toe een beetje samentrekt en letterlijk “hard” wordt. Dit worden ‘harde buiken’ genoemd. Soms wordt er teveel gevraagd van je baarmoeder, waardoor zij te vaak gaat samentrekken. Dit is een teken dat je rustiger aan moet doen.
Tip:
Neem een warme douche of bad. De warmte zorgt er voor dat je spieren ontspannen en je harde buiken afnemen. Daarnaast is het belangrijk dat je even een stapje terug doet. Let op: als de harde buiken juist erger worden door het bad/douche moet je contact met ons opnemen.

Hartkloppingen

Als je zwanger bent maak je een paar liter meer bloed aan. Je hart zorgt er vervolgens voor dat je bloed naar je longen gepompt wordt en daar van zuurstof wordt voorzien. Om dit te doen moet je hart dus harder pompen. Dat kan jij soms voelen.
Tip:
Hartkloppingen zijn normaal en onschuldig. Ga even rustig zitten of liggen en blijf rustig, ze gaan vanzelf weer over.

Kuitkrampen

Afvalstoffen worden minder goed afgevoerd uit je benen als je zwanger bent. Dit kan voor onrustige benen of zelfs akelige kramp zorgen.
Tip:
Massage van je benen stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Soms kunnen calcium-magnesium tabletten ook helpen. Deze zijn zonder recept bij de drogist te krijgen.

Maagzuur

Het maagklepje in je maag sluit wat minder goed en de maaglediging verloopt trager als je zwanger bent. Hierdoor kun je last krijgen van maagzuur. Vaak heb je hier op het eind van je zwangerschap het meeste last van.
Tip:
Eet niet te veel in een keer, maar verdeel je porties wat over de dag. Vermijd te vet of te gekruid eten en eet niet te laat op de avond. Soms helpen ook wat hapjes gele vla. Als dit niet voldoende helpt, kun je zonder recept bij de drogist medicatie tegen maagzuur krijgen. Meld dan altijd wel dat je zwanger bent.

Misselijkheid en braken

De eerste drie tot vier maanden is het HcG hormoon in hoge concentraties in je lichaam aanwezig. Bij veel zwangeren zorgt dit voor misselijkheid en soms ook braken. Na vier maanden neemt dit hormoon wat af en verdwijnen meestal de klachten.
Tip:
Eet iets lichts, bijvoorbeeld een cracker, voordat je opstaat ’s morgens. Zorg er bovendien voor dat je maag niet te lang leeg is en eet vaak kleine beetjes verspreid over de dag. Gember is een natuurlijk middel wat tegen de klachten kan helpen. Soms kan het nodig zijn via de huisarts medicijnen tegen de misselijkheid te krijgen. Als je helemaal geen vocht of voeding binnen kunt houden, moet je contact met ons opnemen.

Obstipatie en aambeien

Door de zwangerschapshormonen werkt je stoelgang wat trager en de vaatwanden worden slapper. Door de druk van je kindje en hard persen op het toilet kunnen aambeien ontstaan. Dit is een vervelende en vaak pijnlijke klacht. Vaak verdwijnen de aambeien binnen zes weken na de bevalling.
Tip:
Zorg dat je ontlasting zacht blijft door veel water te drinken en veel vezels te eten. Wacht daarnaast niet lang met naar het toilet gaan als je aandrang voelt. Bij pijnlijke aambeien kun je medicatie krijgen via de huisarts of curanol aanschaffen via www.curanol.nl

Plasklachten

Je blaas ligt op je baarmoeder. Door de groei en de beweging van je baby raakt je blaas steeds geprikkeld, waardoor je vaak kleine beetjes moet plassen.
Tip:
Vaker plassen is normaal, echter pijn bij het plassen kan wijzen op een blaasontsteking. Als je dit vermoedt, kun je je urine laten controleren op een blaasontsteking bij jouw huisarts.

Rug- en bekkenklachten

Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat de kraakbeenverbindingen tussen je botten in je bekken wat zachter worden. Daarnaast verandert je houding en drukt de baby op je bekken. Dit kan voor pijn zorgen.
Tip:
Draag  platte schoenen, verander regelmatig van houding, loop niet te veel trappen en til geen zware dingen. Als je pijn aanhoudt, is het verstandig naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Dit kan zonder verwijzing. Raadpleeg wel even je zorgverzekeraar om het aantal vergoede behandelingen te achterhalen.

Vaginale afscheiding

Doordat je beter doorbloed bent en door de zwangerschapshormonen heb je meer afscheiding als je zwanger bent, dit is normaal. Als de afscheiding vies ruikt, een vreemde kleur heeft of jeukt, moet je even langs je huisarts. Er kan sprake zijn van een infectie.
Tip:
Zorg voor een goede zuurtegraad in je vagina door daar niet met zeep te wassen maar met water. Gebruik geen inlegkruisjes en draag katoenen ondergoed wat je goed heet kunt wassen.

Vermoeidheid

Je bloeddruk is wat lager als je zwanger bent. Dit is voor jou en je baby goed. Helaas voel je je hierdoor ook vaak moe.
Tip:
Luister goed naar je lichaam en zorg voor voldoende rust. Een dropje of soepje kan je soms net even een oppepper geven.

Volg ons op InstagramVolg ons op Instagram

Volg ons op Facebook

 


De verloskundigen in deze praktijk staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Verloskundigen