Kwikstaartplein 3
2352 HS Leiderdorp
praktijk071 589 77 73
spoed071 202 03 04
info@verloskundigenleiderdorp.nl

Wanneer moet ik bellen?

Het begin van de bevalling

De bevalling kan op twee verschillende manieren beginnen, namelijk met weeën òf met het breken van de vliezen.

De weeën beginnen

Hierbij is er een verschil tussen vrouwen die gaan bevallen van hun eerste kindje en vrouwen die al eerder een keer zijn bevallen.

Eerste kindje

Gedurende  de gehele zwangerschap trekt de wand van de baarmoeder regelmatig samen, dit is een normaal verschijnsel. De baarmoeder voelt dan aan als een harde bal. Dit kan bijvoorbeeld optreden als je vanuit een zittende positie gaat staan, na een drukke dag of wanneer de baby aan het bewegen is. Deze harde buik verdwijnt vanzelf door rust te nemen of de baarmoeder warmte te geven middels een warme douche/warm bad of met een warme kruik. De bevalling gaat doorzetten als de harde buiken weeën worden. Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoeder die voor ontsluiting zorgt.

Bel het spoednummer indien:
De weeën een uur lang om de drie minuten komen en ongeveer een minuut tot anderhalve minuut duren en pijnlijk zijn.

Al eerder een keer bevallen

De ontsluiting gaat over het algemeen vanaf het tweede kind sneller. De oorzaak hiervan is dat bij de eerste baring de baarmoedermond al een keer open is geweest en je banden en spieren slapper zijn geworden. Je baarmoeder trekt makkelijker samen aan het einde van de zwangerschap. Je kunt soms regelmatige harde buiken om de vijf minuten krijgen, maar deze harde buiken zetten niet door en zijn dus geen weeën. Zij blijven hetzelfde van kracht, duur en pijnlijkheid. De bevalling gaat doorzetten als de harde buiken weeën worden. Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoeder die voor ontsluiting zorgt.

Bel het spoednummer indien:
De weeën een uur lang om de vijf minuten komen, zeker een minuut tot anderhalve minuut duren en pijnlijk zijn.

Uitleg

De regelmatige weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond gaat verstrijken en ontsluiten.

 • Het verstrijken van de baarmoedermond houdt in dat deze plat, dun en zacht/soepel wordt. Ofwel, de consistentie verandert. Als de baarmoedermond zacht en soepel is, kan zij makkelijker gaan ontsluiten.
 • Het ontsluiten van de baarmoedermond houdt in dat deze steeds verder open gaat. Voordat je kunt gaan persen moet je tien centimeter ontsluiting hebben, dit noemen wij ‘volledige ontsluiting’.

Tijdens het inwendig onderzoek voelen wij zowel naar de mate van verstrijken als naar de ontsluiting.

 • Het ontsluiten en verstrijken van de baarmoedermond gaat vaak gepaard met helderrood slijmerig vaginaal bloedverlies. Dit is afkomstig van de baarmoedermond. Als je dit niet op kan vangen met een verband moet je het spoednummer bellen.

De vliezen breken

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. De weeën kunnen daarna ook gaan beginnen. Het is per bevalling verschillend wanneer de weeën precies gaan beginnen. Hierbij houden wij een maximale periode van 24 uur aan. Na 24 uur gebroken vliezen, zonder weeën, moeten wij je overdragen aan het ziekenhuis, mede omdat de kans op een infectie toeneemt.

Wanneer de vliezen breken is het belangrijk om de kleur van het vruchtwater te beoordelen. Het is dan verstandig om een kraamverband te gebruiken om het vruchtwater op te vangen. Normaal vruchtwater is helder van kleur, soms vermengd met wat witte vlokjes. Het kan ook zijn dat de baby heeft gepoept in het vruchtwater, het vruchtwater ziet dan geel/groen/bruin van kleur. In dat geval moet je altijd direct het spoednummer bellen. Wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept, moeten wij je overdragen aan het ziekenhuis. Zij zullen jou dan verder begeleiden.

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap zullen wij tijdens de controles op de praktijk aan je vertellen of de baby al in je bekken is ingedaald. Indien dit nog niet het geval is, dan adviseren we je om zo snel mogelijk te gaan liggen wanneer de vliezen breken. Hiermee voorkom je dat de navelstreng, mede door de zwaartekracht, bekneld wordt. Wanneer de vliezen breken en de baby is nog niet ingedaald, dan moet je gaan liggen en direct het spoednummer bellen.

Bel direct het spoednummer indien:

 • De kleur van het vruchtwater geel/groen/bruin is!
 • De vliezen breken en de baby nog niet is ingedaald! Ga zelf ook zo snel mogelijk liggen!
 • De vliezen gebroken zijn voor een zwangerschapsduur van 37 weken!
 • Je meer dan een verband helderrood bloed verliest!
 • Je koorts hebt tijdens de bevalling (38°C rectaal of hoger)!
 • Bij twijfel of ongerustheid!

Bel overdag het spoednummer indien:

 • De vliezen ’s nachts zijn gebroken, helder vruchtwater is en de baby goed was ingedaald.
 • De vliezen overdag breken.

Volg ons op InstagramVolg ons op Instagram

Volg ons op Facebook

 


De verloskundigen in deze praktijk staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Verloskundigen