Kwikstaartplein 3
2352 HS Leiderdorp
praktijk071 589 77 73
spoed071 202 03 04
info@verloskundigenleiderdorp.nl

Omgaan met ween en pijn

Weeën worden veroorzaakt door een hormoon dat oxytocine heet. Hoe meer oxytocine, hoe sterker en effectiever de weeën. Adrenaline is de tegenhanger van dit hormoon. Adrenaline maak je aan als je bijvoorbeeld schrikt of stress hebt. Door te zorgen voor zo min mogelijk adrenaline in je bloed worden de weeën zo effectief mogelijk.

Je kunt het beste omgaan met de pijn als je zoveel mogelijk endorfine aanmaakt. Endorfines zijn pijnstillende hormonen en zullen je helpen tijdens de bevalling.

Hoe maak je zoveel mogelijk endorfines en zo min mogelijk adrenaline aan:

  • Door te zorgen dat je het aangenaam warm hebt. Zorg voor lekkere warme sokken en een warme kamer. Een warme douche of warm bad werkt ook zeer ontspannend en verwarmend.
  • Door zoveel mogelijk te proberen tijdens de wee te ontspannen. Dit kun je ook bereiken door een diepe buikademhaling, ‘naar de pijn toe ademen’. Tijdens een inademing laat je je buik omhoog komen. Leg hiervoor je handen op je buik. Zo voel je dat je handen omhoog komen. Adem in door je neus en blaas uit door je mond. Probeer je op je ademhaling te concentreren en niet op je omgeving.
  • Door te zorgen voor een prettige omgeving. Soms werken zelfs bepaalde personen of bijvoorbeeld de telefoon storend.
  • Laat het allemaal maar een beetje gebeuren. Concentreer je op het gevoel en niet op wat er zich in je hoofd afspeelt. Verzet je niet maar zorg voor een positieve instelling  ten opzichte van de bevalling.
  • Maak je niet teveel een voorstelling van hoe de bevalling moet verlopen. Accepteer het verloop van je bevalling. Dan ben je achteraf minder teleurgesteld als je toch een handje geholpen moet worden middels een kunstverlossing of bijvoorbeeld pijnstilling.

Volg ons op InstagramVolg ons op Instagram

Volg ons op Facebook

 


De verloskundigen in deze praktijk staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Verloskundigen